Hrvatski atletski veterani na svjetskim tablicama 2009. godine
Pripremio: Ivan Pukšar Roko
 
Sigurno Vas zanima kako naši veterani „kotiraju“ na svjetskim tablicama ponajboljih veterana u 2009. pa je Roko na 'brzaka' preletio kroz silnu količinu statističkih podataka i najboljih rezultata u svim konkurencijama i naravno na njima pronašao neke naše 'zvijezde', ali nažalost je ustanovio i da su neki vrlo vrijedni rezultati ostali nezamijećeni.
Kako sam osobno zadužen za međunarodnu suradnju dao sam si truda, pa autore tablica izvijestio o vrijednim rezultatima naših atletičara koji nisu bili 'snimljeni' i uočeni i nadam se da bi uskoro i oni trebali osvanuti na svjetskim listama (Nadam se, Roko, da ćeš imati više uspjeha od mene ranijih godina - kada su takva prijavljivanja prolazila bez odaziva! - opaska web-mastera). Dakle, neke od njih nećete moći danas pronaći na tablicama, ali bi trebali (nadajmo se!) osvanuti uskoro – ali ako i ne budu: mi znamo da su tu i da su vrijedni!
 Evo kako stojimo kad je u pitanju 'svjetska atletska veteranska krema'!
Zahvaljući 'prvoj dami' naše veteranske atletike, Katarini Šporer Tošić – imamo jedno prvo mjesto jer je Katarina najbolja svjetska bacačica kugle u kategoriji W65 sa hicem iz Ancone od 11.46 kada je osvojila i europsko zlato.
Naš najboji veteranski atletičar je iznimni i uporni Boško Trišović u skoku s motkom M40! Iako ga statističari nisu uočili na natjecanju u Brežicama 11.4., prijavio sam ga pa će Boško sa vrijednih 460 zasjati na 4. mjestu ponajboljih motkaša u svojoj kategoriji. Iznimno dostignuće!
Tradicionalno visoko je i naš najbolji veteranski kladivaš Dražen Goić koji je ove godine rijetko bacao – ali kad baci – to se čuje! Ukupno 6. na svijetu sa hicem iz Ljubljane 26.7. kad je kladivo 'zarovalo' zemlju na svjetski vrijednih 49.64!
Sljedeći najbolji plasman ponovno bilježi Katarina Šporer Tošić sa 11. mjestom u bacanju diska iz 'zlatnog' Izmira i daljinom od 25.87.
Imamo nekoliko vrlo zanimljivih 15. mjesta i to u tehničkim disciplinama. Vrlo je vrijedno 15. mjesto koje dijeli Duje Bonacci u skok uvis (M35) sa 195 cm, zatim Tomislav Šlehta i njegovih 6.61 u dalju (također M35), potom Jozo Ugrina u bacanju koplja (M35) sa hicem od 65.38 i još jedno ugodno iznenađenje Želimir Šobot (M60) sa 154 cm u skoku u vis (dvoransko PH Zagreb) koje mu također donosi diobu 15. mjesta!
Tik do njih je naš 'njemački bacač' Stipo Knez ( M 60 ) kojem je hitac kuglom od 14.04 donio 16. mjesto u svijetu.
I to je uglavnom sve što je Roko uspio pohvatati po listima ponajboljih svjetskih veterana na kojima se je našlo 8 hrvatskih veteranki i veterana. Vrlo blizu uvrštenju bili su i ove godine Branka Graić u sprintu, Željko Vrbanc u motki ali ipak nedovoljno da se prijeđe limit koji dozvoljava upis u svjetski vrh. Branki je falilo par desetinki na 200 m, a Željku 20 cm u motki.
U konkurenciji najboljih svjetskih trkača - posebno sprintera , bilo je skoro pa nemoguće domoći se ove liste slavnih pogotovo u godini u kojoj je bilo održano svjetsko prvenstvo. Uostalom, klikom s ove stranice na link www.mastersathletics.net uvjerite se i sami koliko je potrebno trčati, skakati i bacati da bi se domogli svjetskih tablica. I ako sam nekog od naših veteranki i veterana zaboravio ili preskočio – vičite, ispopraviti ćemo!!!